Invatamant

INVATAMANT

Scoala din satul Corunca

Scoala din satul Corunca

Potrivit documentelor scrise prima Şcoală din satul Corunca a fost construită în anul 1560, unde dascălii au educat şi au instruit tinerii. Această clădire era construită din lemn, avea doar un nivel, un acoperiş de şindrile şi o cameră de locuit pentru învăţător.

Între anii 1878 – 1788 a fost construită o încăpere separată unde s-au ţinut cursurile pentru elevi. Despre întemeierea şcolii găsim date în procesele verbala din anul 1844, potrivit căruia primii fondatori ai acestei şcoli au fost membrii familiei contelui Tholdalagi.
Potrivit consemnărilor din 1823 doar trei sate din regiunea Mureş se mândreau cu şcoli moderne şi separate în localităţile Corunca, Ghindari şi Chibed.

Continuitatea funcţionării a şcolii din Corunca adevereşte şi faptul acela că din 1672 sunt consemnate toţi dascălii care au predat şi au educat în această unitate de învăţământ, respectiv elevii.

La adunarea generală din 30 ianuarie 1912 s-a hotărât construirea unei şcoli mai moderne. Lucrările de construire au fost finalizate în 1914, clădirea avea două săli de clase, birouri, o casă de locuit pentru învăţător şi purta numele de Şcoala Primară Reformată. Această şcoală funcţiona până în anul 1948 când a fost naţionalizată. După acest an copii satului au fost educaţi şi instruiţi în două clădiri separate. O parte a actualei clădiri a Şcolii a fost construită în anii 1928-1929, care în anii 1963-1964 a fost extinsă cu încă o aripă.

În anul 1997 satul Corunca a împlinit 665 de ani de la existenţă, în cadrul acestui eveniment poetul Mészáros József a propus ca şcoala să poartă numele de Tholdalagi, deoarece au avut un rol important în dezvoltarea vieţii culturale şi în susţinerea acestora atât moral cât şi financiar (construirea bisericii, a şcolii şi a casei pentru învăţător).

Această iniţiativă a fost realizat la 16 septembrie 2001 de domnul Wellmann Richárd directorul şcolii când instituţia a preluat denumirea de Tholdalagi Mihály cel care a fost un diplomat al ştiinţei în secolul al XVII.

În perioada 2007 – 2010 actualul primar al comunei, domnul Nagy Márton împreună cu directorul şcolii Wellmann Richárd au demarat lucrările de modernizare şi de dezvoltare. Clădirea cea veche a fost modernizat şi dezvoltat cu patru săli de clase şi cu un centru de documentare iar în curte a fost amenajat un parc şi un teren de sport. Parcul amenajat poate fi folosit şi ca un teren de joacă pentru cei mici de la grădiniţă dar şi ca un observator al mediului înconjurător. 

Şcoala noastră are un protocol de colaborare cu şcoala Radnóti Miklós din oraşul Mór, Ungaria.